
sayflar büküldüğünde ortaya çıkan resim
Gizli resimler kitaplarda saklı: Büyülü ve karmaşık 19. yüzyıl sanatı, kitap sayfalarını yelpazeleyerek görülebiliyor.
200 yıl önceye ait eski kitapların kenarları yalıdzlı ve boyalı şekilde kaplanmıştır. Çok yakından baktığınızda sayfaların kenarlarında, gizli, güzel ve karmaşık resmleri göreceksiniz. Ön-Kenar-Resim olarak bilinen bu teknik, yüzyıllar önce başlamasından bu yana, bilinmezliğini uzun süre korudu.
Iowa Üniversitesi çalışanları, tarihi kitapların sayfalarında, yazılı hikayenin dışında farklı hikayelerin de resmedildiğini gösteriyor. Iowa Üniversitesi’nde Özel Koleksiyonlar kütüphanecisi Colleen Theisen, kitabın gizemini “Herkes için bir sır” isimli online bir yazıda açığa çıkardı. Yaldızla boyanmış kitap sayfalarının aynı zamanda kenar boşlukları da aynı şekilde işlenmiş, böylece sayfaları hafifçe yelpazelediğiniz zaman bir sahne, bir resim ortay çıkıyor.
Bayan Theisen, üniversitenin özel koleksiyonlar ve arşivlerinde bulunan, Robert Mudie ‘nin Londra 1837’de İlkbahar, Yaz, Sonbahar, Kış adlarıyla basılan, 4 doğa kitabında resimlerin nasıl gizlendiğini gösterdi.
“Herbir mevsim manzarasını görmeniz için okudukça sayfaları bükmek gerekiyor.”
Bayan Theisen, MailOnline’a verdiği bir söyleşide resimlerin kelepçe yardımıyla nasıl yapıldığını anlattı: “Kenarları boyayabilmek için, kitap yelpaze pozisyonunda kelepçelenmeli ve çizim için düz bir alan oluşturulmalı”