
BİR ZAMANLAR CİDDİYDİM AMA ZAMANLA GEÇTİ
Odanın bir köşesinde bulunan kocaman yastığı tam ortaya çekip üzerine bıraktım kendimi. “Pof!” edip, vücudumun şeklini aldı hemen. Kimyasal, plastik bir koku verdi içinden attığı hava odaya.
İlk sayfayı okuduktan sonra günün geri kalanı için endişelenmeyi bırakmıştım.
Londra’da bir cinayet işlenmişti. Ollie’nin yakın arkadaşı Matt öldürülmüştü ve Ollie, katilin kim olduğunu biliyordu. En azından O olduğunu düşünüyordu. Ollie biraz bezgin, hepimiz kadar sıkıntılı, olup biteni aktarıyor. Bir süre sonra, Ollie’nin katil olduğunu düşündüğü kişi ile pekte samimi denemeyecek hatta sinir bozucu arkadaşlığı olur. Birgün, bu herifinde olduğu bir ev partisinde, bu sefer kardeşi öldürülür.
Olay tam buradan başlıyor ve sonra peşimizi hiç bırakmayacak geçmiş ardımızda, tamamen Ollie’nin tek taraflı bakış açısıyla, olan bitene kendimi kaptırdım. Geri döndüğü İrlanda’da tutunmaya çalışan Ollie’nin bir süre sonra sırtındaki maymunlar ile yüzleşmesinin ayrıntılarını öğrendim.
Arkadaşımın gelmesine az bir süre kalmışken nihayet arka kapağa ulaştığımda, Ollie’nin resmi ile karşılaştım! Yani ilk bakışta, kitabın arka kapağına basılan resim, kitabı okurken kafamda canlanan Ollie Ewing’in birebir aynısıydı. Az önce okuduğum kitabın içinden fırlamış gibi, kitabın yazarı mı, yoksa kahramanı mı bir türlü karar veremedim. Yazdığı karakterin dış görünüşü olarakta eserine paha biçilmez bir katkı yapıyormuş gibi.
Sonra, buralarda İrlandalı şair ve yazar Dermot Healy ile ancak beklenmedik bir anda
tanışabileceğimizin farkına vardım. Vitrinin önünde olanlardan değildi kendisi. İrlanda denildiğinde otomatik akla gelen James Joyce, Oscar Wilde ya da Samuel Beckett gibi kolay ulaşılabilir değildi. Hoş bir tesadüfün gerçekleşmesi, olmadı vitrine bakmayı bırakıp içeri girmemiz gerekiyordu. Zaten Dermot Healy’nin yazarlığıda Joyce ve Beckett’inkiyle karşılaştırılıyor. Beckett gibi kendisininde yazdığı tiyatro oyunlrı var. 1947 yılında Finea, İrlanda’da doğmuş. Gölgelerle Savaşmak adlı kitabı ile dikkatlerini üzerine çekmiş. Bugün İrlanda’nın önemli yazarları arasında ismi sıkça anılmakta.
Eğlenceli, insancıl ve hoş düşünceler ile dolu bir roman beklenmedik anlar. Olayları garip bir biçimde hissedebiliyorsunuz.
4400th@gmail.com
gerçektende ilginç bir kitaba benziyor. Cem Topuz’un da belirttiği gibi arka kapak resmi yazara çok benziyor.
Arka kapaktaki resim zaten yazarın resmi, bir yanlış anlaşılma oldu herhalde. 🙂
Arkadaşınız kitabı geri istedi mi? 🙂
Kitabı hiçbir yerde bulamadım 🙁
Yayinevine bir mail atabilirsiniz belki yardimci olabilirler..