2024/03/28

Fransız komedya yazarı Moliere’in ünlü eseri Cimri“, Semaver Kumpanya’nın tecrübesi ile tekrar sahneye çıkıyor.

İlk defa 1668 yılında Molière’in Plautus’un ‘Altın Çömlek’ komedyasından esinlenerek sahnelenen oyunda Moliere, Paris burjuvasının para tutkusunu, bütün insani değerlerden üstün koyan tutumunu eleştirirken, para uğruna kendisine yabancılaşan ve özgürlüğünü yitiren insanların toplumsal ilişkilerini konu alıyor.

Paris burjuvasinin zenginlerinden biri olan Harpagon’ın para uğruna çocuklarının mutluluğunu hiçe sayan, kendi saadeti için ise güzel ve genç bir kadın hayali ile her türlü fedakarlığa göz yuman durumunu acınası bir tablo ile yüzümüze vuran yazar, hırsı, acımasızlığı, pintiliği, aile içi zorbalığını ve cinsiyet ayrımcılığını da oyun içerisinde muhteşem bir senaryo ile ele alır.

“Dünyadaki insanların en az insan olanı; yeryüzündeki canlıların en katı yüreklisi, pintilerin en pintisidir. Onun sevmesinden kuru, onun okşamasından kısır bir şey olamaz. Vermek öylesine zoruna gider ki, selam bile vermez kimseye, onu bile alır; yalnız alır…”

Böyle betimliyor onu tanıyanlar Cimri’yi… Kimdir bu Cimri? Gerçekten de dedikleri kadar acımasız, katı yürekli, pinti ve kötü müdür? İnsan doğuştan mı böyle olur? Sadece yazılmış bir karakter midir Cimri? Etrafımızda var mıdır böyleleri? Nasıl bir şey olurdu böylesi bir insanla yaşamak?

17. yüzyılda yaşamış Fransız komedya yazarı Moliere’in ünlü eseri Cimri’de belli bir zümreye bakmakla bir genelleştirmeye bakmak arasındaki pencereden birçok insanın ve ailelerin iç ve dış yapısına bakacak, garip rastlantılara tanık olacaksınız.

Semaver Kumpanya 14. yılını doldururken, büyük komedya yazarı Moliere’in sahneye tabilik getirme çabasına, güldürücülüğünü kaybettirmeden ciddileştirdiği komedyasına katılıp, her zaman olduğu gibi kendi diliyle hikayesini anlatmaya hazırlanıyor.

Yönetmen: Tansu Biçer
Yönetmen yardımcısı: Selin Nazlı Ustaoğlu, Volkan M. Sarıöz
Dramaturji: Bilgesu Kasapoğlu
Dekor Tasarım: Tansu Biçer
Işık tasarım: Utku İnan
Dekor uygulama: Zeki Kızılışık, İsmail Hazır, Sema Öztaş
Kostüm : Bade Yavuz
Kostüm Uygulama: Ayşenur Arslanoğlu
Müzik: Okan Kaya

Oyuncular
Harpagon: Serkan Keskin
Cléante: Rojhat Özsoy
Elise: Gözde Şencan
Valère: Hakan Atalay
La Flèche: İbrahim Barulay
Frosine: Sezin Bozacı
Mariane: Ezgi Ulusoy
Anselme: Murat Kılıç
Jacques Usta: Mustafa Kırantepe
Claude Kadın: Selen Şenay
Simon Efendi ve Komiser: Uğur Senkeri
La Merluche: Saniye Samra

Yaklaşık 2,5 saat süren bu gösterinin biletlerini biletix‘ten satın alabilirsiniz.

Yorum Yapmasam Olmaz :)