
Yeni bir yıl başladı ve hatta ilk ay geride kaldı. Yeni başlangıçlar, yeni hedefler ve yeni istekler… Peki, bu yıl planladığınız bütün okumaları gerçekleştirebilecek misiniz? Çoğu insan okul, iş, çocuk bakımı ve günlük koşturmaların arasında okumaya zaman bulamadığından yakınıyor. Aslında o kadar da zor değil.
İşte bu yıl daha fazla kitap okumak için 15 öneri:
1. Okuma amacınız net olsun
Öncelikle şu soruya cevap verin: Neden okuyorsunuz? Zevk için mi yoksa bilgi edinmek için mi?
Okuma amacınız hakkında dürüst ve net olmak, yalnızca okumaya ihtiyaç duymadığınız kitapları listenizden kaldırmanıza yardımcı olmakla kalmaz, aynı zamanda okumanın sizin için neden önemli olduğunu da size hatırlatır. Bu da sizi daha hızlı okumaya ve sağlam bir okuma alışkanlığı geliştirmeye yöneltecektir.
2. Bir okuma listesi oluşturun
“Evet, bu kitap bitti. Şimdi ne okuyacağım?” sorusu kitap okuma motivasyonunuzun önündeki en büyük engellerden biri olabilir. Yıl içinde okumayı hedeflediğiniz kitapları önceden planlamak, sizi daha düzenli bir okuyucu yapar. Küçük Prens’in yazarı Antoine de Saint-Exupéry’nin de dediği gibi “Plansız bir hedef, sadece bir istektir.”
3. Okuma hedefiniz ne?
Bu yıl kaç kitap okumayı hedefliyorsunuz?#kitap #edebiyat #YeniBirBaşlangıç
— Eskimeyen Kitaplar (@EskimeyenKitap) 27 Ocak 2018
Bu yıl kaç kitap okumayı hedefliyorsunuz? 30? 40? 50? 100?
Diyelim ki 100 kitap okumayı hedefliyorsunuz. Bir yılda 52 hafta olduğuna göre, o halde hedefinize ulaşabilmek için haftada aşağı yukarı 2 kitap okumalısınız. Bir hedefe sahip olmak sizi hem motive edecek hem de bir kitaba ne kadar vakit ayırmanız gerektiğini hesaplamanıza yardımcı olacaktır.
4. Son okuma tarihi belirleyin
Kendinizi strese sokmanıza gerek yok. Ama… Bir kitaba süresiz zaman ayırmak, onu asla bitirememenize neden olabilir. Okumaya başladığınız kitabı bitirmek istediğiniz tarihi hedeflemek, sizi elinizdeki kitaba ve kendinize karşı sorumlu kılar. Böylece daha hızlı ve daha fazla kitap okuyabilirsiniz.
5. Kütüphaneye üye olun
Daha fazla kitaba –hem de binlercesine- erişmek için kütüphaneden daha iyi bir yer olabilir mi? Kütüphane üyeliğinin faydaları bununla da bitmiyor. Enerjisini kitaplardan alan bu bilgi mabetlerine girip çıkmak, kitap okuma isteğinizi de körükleyecektir.
6. Kitapçıları gezin
Tıpkı kütüphaneler gibi kitapçılara girip çıkmak da -bir şey almasanız bile- okuma isteğinizi arttıracak ve sizi yeni çıkanlardan haberdar, daha sıkı bir okur haline getirecektir. Vaktiniz mi yok? İnternet kitapçılarını da deneyebilirsiniz.
7. Günde 20 dakika ile başlayın
Eline kitabı alınca uykusu gelenlerden misiniz? Yoksa okumaya başlayınca düşüncelere dalıp kitaptan kopanlardan mı? Önemli değil. Konsantre olmak başlangıçta zor olabilir. Ama imkânsız değil. Her gün 20 dakikanızı ayırarak dikkatinizi okuduğunuz şeye verme konusunda zihninizi geliştirebilirsiniz.
8. Okumaya zaman ayırın
Günün hangi saatinde daha verimli okuyabiliyorsunuz? Sabahları işe gitmeden önce mi yoksa gece yatmadan önce mi? En iyi okuyabildiğiniz zamanı belirleyin ve kitabınıza zaman ayırın. Dış etkenlerden; bilgisayarınızdan ve cep telefonunuzdan uzaklaşın. Ayırdığınız bu zamanı, kitapla aranızdaki bir randevu gibi düşünün ve kendinizi olabildiğince elinizdeki metne vermeye çalışın.
9. Kitabınızı her yere yanınızda taşıyın
Şehir hayatında bir noktadan ötekine koşturup duruyoruz. Yolda geçirilen bu zamanı avantaja çevirebilir; otobüste, metroda, vapurda vs. kitabınıza göz atabilirsiniz. Kısıtlı zamanlarda yeterince okuyamadığınızı düşünebilirsiniz. Ancak gün içinde kaldığınız sayfaya dönmek, okuduğunuz kitapla aranızdaki bağı sıcak tutmaya ve zihninizi başka yönde çalıştırarak yaratıcılığınızı artırmaya yardımcı olacaktır.
10. Her kelimeyi okumayın
Beyniniz düşündüğünüzden daha akıllı. Sadece birkaç önemli kelimeyle, beyniniz anlamları bir araya getirebilir. Eğer amacınız yazarın üslubunu kavramak değilse bütün kelimeleri tek tek okumak yerine, gözlerinizin sayfayı taramasına ve önemli kelimeleri seçmesine izin verin. Bunun için hızlı okuma tekniklerinden yararlanabilirsiniz.
11. İlerlemiyorsa bırakın
Bir kitabın çok satanlar listesine girmiş ya da çok iyi eleştiriler almış olması, onu sizin de seveceğiniz anlamına gelmiyor. Kitap, ilerlemiyorsa kenara koymaktan çekinmeyin. İçinde bulunduğunuz ruh hali ya da bilgi donanımınız kitabı o anda okumanızı zorlaştırıyor olabilir. Üzerinden belli bir zaman geçtikten sonra isterseniz aynı kitaba yeni bir şans verebilirsiniz.
12. Okuma grubu oluşturun
Kitap okumayı bir etkinliğe dönüştürün ve arkadaşlarınızı bir okuma grubu oluşturmaya teşvik edin. Ayda bir kitabı beraber inceleyip kitap okumayı daha eğlenceli bir hale dönüştürebilirsiniz. Eğer arkadaşlarınız pek kitap kurdu tipler değilse, kültür merkezlerinin kitap inceleme seminerlerinden birine de dahil olabilirsiniz.
13. Aynı anda birden fazla kitap okuyun
Bu öneri kulağa ilk başta saçma gelebilir. Aksine! Farklı türlerde birkaç kitabı aynı zaman diliminde okuyabilirsiniz. Bilgi içerikli bir kitap okuyorsanız zihniniz yorulduğunda roman okumaya geçebilir, arada da şiir kitabına göz atabilirsiniz. Emin olun, işe yarıyor!
14. Teknolojinin olanaklarından yararlanın
Eğer “kâğıt kokusu olmadan asla” diyenlerden değilseniz okumak için alternatif yöntemleri de tercih edebilirsiniz. E-kitap ya da sesli kitap -gerçeğinin yerini tutmasa da- özellikle zaman ve mekan sıkıntısı çekenler için harika bir kurtarıcı olabilir. Cep telefonunuzdan ya da tabletinizden e-kitabınızı okuyabilir, elinizde başka bir iş varken sesli kitap dinleyebilirsiniz.
15. Kitaplar ve yazarlar hakkında bilgi sahibi olun
Kitap okumak istiyor ama ne/kimi okuyacağınızı bilmiyor musunuz? Bunun için tam da doğru yerdesiniz. edebiyata gönül vermiş yazar kadrosuyla eskimeyenkitaplar.com hazırladığı kitap eleştirileri, araştırma dosyaları ve röportajlarla siz kitapseverlere eşi bulunmaz bir yazı arşivi sunuyor. Siteyi hemen şimdi kurcalamaya başlayın.
İyi okumalar!
1 thought on “DAHA FAZLA KİTAP OKUMAK İÇİN 15 ÖNERİ”