2024/03/29

İstanbul Beyoğlu’nda Emek Sineması’nın bulunduğu tarihi binada yapılan yenileme çalışmalarını protesto eden eden; aralarında ünlü isimlerin de bulunduğu gruba, polis tazyikli su ve biber gazıyla müdahale etti.

emek-sinemasi2Konuya ilişkin İstanbul Kültür ve Sanat Vakfından (İKSV) yapılan yazılı açıklamada, Beyoğlu’ndaki protestoda polisin orantısız güç kullandığı ileri sürüldü.

Yapılan Açıklamaya göre:

“İstanbul Film Festivali’nin konuğu olarak İstanbul’da bulunan yönetmenler Costa-Gavras, Mike Newell, Marco Becchis ile Jan Ole Gerster’in yanı sıra Türkiye’den birçok yönetmen ve oyuncu ile yerli ve yabancı birçok sinema yazarının da katıldığı yürüyüşte, Emek Sineması’nın sokağına girmek isteyenlere müdahalede orantısız güç kullanılmıştır. İstanbul’un kültürel hafızasına sahip çıkmaktan başka düşüncesi olmayan sinemaseverlere yapılanları kınıyoruz.” 

KARARDAN VAZGEÇİLMESİNDEN YANAYIZ
Ayrıca, olaylar öncesi grup adına basın açıklaması oyuncu Cengiz Bozkurt’tan geldi.

Bozkurt açıklamada, sinemaya sahip çıktıklarını ifade ederek, “Söylenecek fazla bir söz yok, sahip çıkıyoruz. Bu kararın geri döndürülmesinden yanayız, karardan vazgeçilmesinden yanayız” dedi.

Oyuncu Cem Davran da, Emek Sineması’nın hayatında ayrı bir yeri olduğunu belirterek, “Tarihi mekanın bekçisi dedemdi, sinema makinisti de  amcam, babamın bir büyüğü. Benim için kılına bile dokunulsa hayatın anlamı yitecek. Çok büyük saçmalık, dokunamazsın, dokunmayacaksın, sonsuza kadar geleceğe emanet olarak koruyacaksın” şeklinde konuştu.

emek-sinemasi

İstanbul’un tarihi sinemalarında unutulmaz filmler izlediklerini anlatan oyuncu Tuncel Kurtiz, “İstanbul sinema şehriydi. Emek Sineması’nı yok etmek İstanbul’da tarihi yok etmektir. Buna inanıyorum. Bu sinemayı yok etmek İstanbul’un sanat hayatına darbe vurmak, baltayla kesmek demektir. İstanbul Film Festivali’nin 32. senesini kutluyoruz. Ama 32. senede sinemanın ‘Emeği’ yok ediliyor” dedi.

Oyuncu Ahmet Mümtaz Taylan da, “Atilla Dorsay’ın darp edildiğini öğrendik. Tepkilerimizi göstereceğiz. Emek Sineması’nı İstanbul’un tarihini de temsil ediyor. Bunun heba olmasından rahatsızım. Belki yürüyüşün Emek Sineması için fayda olmayacak ama umarım diğerleri için faydalı olacak” diye konuştu.

Yönetmen Erden Kıral da, Emek Sineması’nın Türk sinemasının Kabesi olduğunu ifade ederek “Kamu malı olan tarihi binayı nasıl hediye ediyorlar? Tarihi yok etmek vandalizmdir. Emek Sinemasını içeriye girip görmek istiyoruz” dedi.

emek-sinemasiEyleme kısa bir süre katılarak destek veren ünlü yönetmen Cosra Gavras da tarihi bir yapı olan sinemanın korunması gerektiğini belirtti.

Taksim’deki Tramvay Durağı’nda saat 16.00’da toplanmaya başlayan sinemseveler  ellerinde, “Emek Sineması’na sokaktan girilir, kepçe ile girilmez” yazılı pankartlar ile  İstiklal Caddesi’nden Emek Sinema’sına yürüdü.

Eylemciler, Emek Sineması’nın sokağına girmek istedi ancak polis, sinema severlerin sokağa girmesine izin vermedi. Sokağa girmek için barikata yüklenen eylemcilere, polis biber gazıyla müdahale etti. Bunun üzerine eylemciler de yerden buldukları taşlarla polise saldırdı.

Yaşanan arbedede İstiklal Caddesi savaş alanına döndü. Bazı eylemciler panzerin önünü kapatmaya çalıştı. Bu sırada bazı eylemciler de sıkılan tazyikli suyun şiddetiyle yere düştü. Çevik kuvvetin, gazlı müdahale ederek grubun üzerine yürümesi üzerine eylemciler sokaklara dağıldı.Yakalanan 4 eylemci gözaltına alındı.

AKİL İNSAN YILMAZ ERDOĞAN’DAN POLİS’E TEPKİ

Ünlü sanatçı Yılmaz Erdoğan attığı Twitter mesajında şu ifadeleri kullandı:

“Barış için sanatçılardan gönüllü çaba istenen bu süreçte, sinemasına sahip çıkan bir sanatçı topluluğuna arkadaşlarıma yapılan bu muameleyi kınıyor, protesto ediyorum.”

Eyleme  ayrıca Ahmet Mümtaz Taylan, Derya Alabora Serra Yılmaz, Selma Ergeç, Hazal Kaya, Rıza Kocaoğlu ve Can Bonomo gibi ünlü sanatçılar da katıldı.

PEKİ EMEK SİNEMASINA NE OLACAK?

2 thoughts on ““EMEK”İN KARŞILIĞI BU OLMAMALI

  1. Burezalet yuzunden Atilla Dorsay yazilarina son verdi.

    Mehves Evin herseyi cok iyi aciklamis; kendisine katiliyorum twitter’lardan protesto etmek yetmez diger arkadaslari gibi emek’in onunde destek vermeliydi.

    TWITTER AKTiViZMi YETMEZ ERDOĞAN!

    * Tuncel Kurtiz, Derya Alabora, Ahmet Mümtaz Taylan, Onur Ünlü, Erden Kıral, Cengiz Bozkurt, Devin Özgür Çınar, Serra Yılmaz, Aslı Özge, Seren Yüce’ye, Emek’e sahip çıktıkları, protestoya katıldıkları için teşekkür ederiz.

    * Ancak Emek’in ve sinemanın sesi, ancak orada bulunma cesaretini gösteren daha fazla ünlü isimle güçlenebilir. Yılmaz Erdoğan’ın yaptığı gibi Twitter’dan ‘kınama’ yapmak yetmez, bizzat orada bulunmak gerekir.

    * Sahi, nerede sinemamızın diğer ünlüleri? Nerede barış misyoneri Kadir İnanır, nerede ‘sinemanın sultan’ları? Hadi Türkan Şoray’ı Hülya Koçyiğit’i geçtim, Cem Yılmaz gibi, Beren Saat popüler isimler nerede? Hiç mi vicdanları sızlamaz?

    http://cadde.milliyet.com.tr/2013/04/09/YazarDetay/1690944/emek-rezaleti

    Koray Caliskan’ da muthis yazmis bu konuda;

    http://www.radikal.com.tr/radikal.aspx?atype=radikalyazar&articleid=1128662&yazar=koray-caliskan&categoryid=78

  2. Şehrin dokusunu, kimliğini, ruhunu nasıl böyle hiçe sayarlar anlam veremiyor insan herkesin tepkisini göstermesi lazım

Yorum Yapmasam Olmaz :)