2023/12/06
Hikayem Paramparça, Emrah Serbes’in geçtiğimiz Kasım yayınlanan son kitabı.  Kitaptaki parçaların çoğu Afili Filintalarblogda yayınladığı yazılarından seçilmiş ve birkaç madde de Birikim dergisine yazdıklarından alınmış. Kitabın son bölümüne ise Galip İşhanı adında bir hikaye eklenmiş. Birbiri ardına sıralanmış bu hikaye ve parçaları bir arada tutan şey ise melankoli.
hikayem-paramparca-emrah-serbes
Emrah Serbes bir söyleşisinde son kitabı hakkında şöyle diyor;
“ “Erken Kaybedenler” yayımlandıktan sonra üç sene boyunca bir sürü şey yazmak istedim ama hiçbirini yazamadım. Hepsi taslak halinde kaldı. Üç senenin muhasebesini yaptığımda, Afili Filintalar’daki hikâye ve parçalardan başka yayımlanabilir bir şey yoktu ortada. Ben de onların arasından bir seçme yaptım. Büyük bir yazar değilseniz arada bir kitap yayımlamanız gerekir. Sondaki “galip işhanı” hikâyesine gelince. O başka bir hikâye kitabının ilk hikâyesi olacaktı. Ama hem ruh hali olarak diğer hikâyelerle uyuştuğu için hem de üç senede bitirebildiğim tek hikâye olduğu için onu da bu kitaba ekledik. Pek övünülecek bir hikâyesi yok bu kitabın. Ama şunu çok net söyleyebilirim ki üç senede yazabildiğim budur.”
erken-kaybedenler-emrah-serbes
İlk cümlesi  “Babamın öldüğü gün birine aşık olmuştum. Bazen böyle olur, her şey üst üste gelir.” olan bir kitaptan melankoli dışında bir şey beklememelisiniz ama var.  Aynı hikayenin son cümlesi de ilkini aratmıyor aslında ; “Karanlıkta nüfus sayımı şöyle yapılır: Yaşayanlar bir sigara yakar.”
Kitabı okurken,Dostoyevski’ye, Sokrates’e, Kazancakis’e ve Che’e rastlayacaksınız. Bazen aforizmalarda boğulduğunuzu hissedeceksiniz ama bir yandan hoşunuza gidecek bu duygu. Korkmayın, sadece derinlik sarhoşluğu.  Bazı parçalarda kendinizi gizli gizli gülerken yakabilirsiniz. Bazı sayfalara da dakikalardır baktığınızı fark ettiğinizde, bir hatıranızın gözlerinizin önünden bir bulut gibi geçtiğini anlayacaksınız. Antalya barlarında, ODTÜ kantinlerinde ve Ankara parklarında gezeceksiniz. Hatta Kurtuluş Parkı’nda Saffet Semerci’nin delirdiğine şahit olacaksınız.
Dostoyevski           Sokrates             Kazancakis        Che
Parçalar arasında gezerken sevgiyi, aşkı, özlemi, pişmanlığı, ironiyi ve gülümsemeyi hissedeceksiniz ama melankoliden kurtulamayacaksınız. Aslında kurtulmak istemeyeceğiniz bir duygu da olabilir melankoli.
Mutluluğa kıskanç bir bakış atma ve kabuğuna çekilme duygusu. “Mutluluk yokluğuyla tanınan bir merettir” sözü geçiyor kitabın bir bölümünde. Onca Mutluluk Varken romanında alıntılanmış, her iki kitabın temeli sanırım bu söz. Birçok kitaptan ve yazardan alıntı yer alıyor. İçlerinde hoşunuza gidenleri, bir yere not edip daha sonra okumak isteyeceğinize eminim.
Kitabın eleştirilen tarafları da yok değil. Okuyucuları, Emrah Serbes’ten Hikayem Paramparça dışında farklı bir kitap bekliyordu aslında.  Bir polisiye ya da bir hikaye kitabı belki. Zaten internette yayınlanan parçaların kitap olarak basılması ve parça aralarına fotoğraflar eklenmesi eleştiri almış. Kitabın yayınlanmasında ticari kaygılar olduğunun altı çizilmiş. Ben eleştirenler gibi düşünmüyorum açıkçası.  Evet, bu parçalar internette var ve zaten okumuştuk. Fakat bu şekilde kitaplaştırılması parçaların değerini arttırıyor. Her ne kadar modernleşsek ve her işimizi likit kristal karşısında halletsek de basılı kitap okumanın keyfini dijitalde bulamayacağız.  Dijital basımları okurken okuyucunun dikkat eksikliği yaşadığını ve metinlerin anlamlarını kaybettiğini düşünüyorum.
Emrah Serbes, yazının başındaki söyleşide büyük yazar olmadığını ima etmiş. Ben kafasındakileri toparlaması ve yazıya dökmesi halinde kendi çağının ve türünün en iyilerinden olabileceğini düşünüyorum. Hikayem Paramparçada yazarın Erken Kaybedenler’den sonra potansiyelini gösterdiği bir eser.
“Düşleri gerçek sanmaya başlarsan onlarda kusur da bulmaya başlarsın.”
(Hikayem Paramparça-Emrah Serbes-Türk Öykü-İletişim Yayıncılık-sf: 176)
Kenan GÖRÜCÜ
www.knngrc.com

1 thought on “HİKAYEM PARAMPARÇA

  1. karşıtlıkların yoğun olduğu cümleler insanı farklı bakış açıları kazandırır… Emrah Serbes2in tamda yaptığı işte bu

Yorum Yapmasam Olmaz :)