
Ernest Hemingway
İki defa Nobel Edebiyat Ödül’ünün(1951-1975) sahibi olan Amerikalı yazar Ernest Hemingway‘in Key West’deki evinin odasını görüyoruz.
Emily Dickinson
1830 doğumlu ünlü Amerikalı şair Emily Dickinson‘in binlerce şiirinin altına imzasını attığı Massachusetts – Amherst’teki evinin yatak odasını görüyoruz.
Sylvia Plath
Trajik yaşamı ve 1963 yılındaki intiharıyla tanınan, aynı zamanda yarı otobiyografik bir roman olan ve depresyonu üzerine ayrıntılı bilgiler veren “Sırça Fanus” kitabının yazarı olarak bilinen Sylvia Plath‘ın Barbizon Hotel for Women Hoteli’nde kaldığı vakit hotel görevlilerinin tanıtım için çektikleri ve Sylvia Plath’ın da aynı şekilde odada kaldığını gösteren bir fotoğraf.
Victor Hugo
Ölüm döşeğinde iken; “Tanrı’ya inanıyorum, ahirete inanıyorum; fakat hiçbir kilise papazını başımda istemiyorum. Beni seven bütün dünya insanlarının gönülden dualarını bekliyorum. Bu benim için kafidir.” diyerek 22 Mayıs 1885 yılında hayata veda eden ünlü yazar Victor Hugo‘nun Paris – Place de Vosges ‘deki evinin kırmızı ağırlıklı ve zengin görünümlü yatak odasını görüyoruz.
Truman Capote
“Çimen Türküsü” (1954), “Gece Ağacı” (1954), “Tiffany’de Kahvaltı” (1966), “Soğukkanlılıkla” (1966), “Para Dolu Damacana” (1976) gibi kitapları Türkçeye’de çevrilen Amerikalı yazar Truman Capote‘nin Hamptons Beach’deki basit ama şık evinin yatak odasını görüyoruz.
Virginia Woolf
Modernist hareketin en önemli kişilerinden biri olarak tarihe geçen ve kitapları elliden fazla dile çevrilen Virginia Woolf‘un Londra – Meckleburgh Square’deki evinin kitaplarla dolu yatak odasını görüyoruz.
William S. Burroughs
Beat Kuşağı’nın önemli temsilcilerinden biri olan William S. Burroughs‘un Kansas-Lawrence’deki evinin yatak odasında arkadaşı Patti Smith’i görüyoruz.
Flannery O’Connor
Amerikan edebiyatının önemli yazarlarından biri olan ve “Güneyli gotik” türünde eserler veren Flannery O’Connor‘un Amerika Georgia’daki evinin yatak odasını görüyoruz.
William Faulkner
1949 Nobel Edebiyat Ödüllü yazar William Faulkner’in çalışması odasında yatağının bulunduğunu görüyoruz. Faulkner odasının duvarına haftanın yedi gününü yazmış ve altlarına hergün yapması gereken planlarını not etmiş.
Marcel Proust
20. yüzyılın en büyük eserlerinden biri olarak kabul edilen “Kayıp Zamanın İzinde” adlı eserin Fransız yazarı Marcel Proust‘un Paris’teki evinin yatak odası astım ve çeşitli alerji hastalıklarından dolayı özel olarak yapılmış. Buna göre odasının dışarı ile bağlantısı kesilmiş. Duvarlar ise toz tutmayan bir madde ile kaplanmış.
Salih Gümüştaş
salihgumustas@gmail.com
İlginç bir araştırma yazısı olmuş ve gayet başarılı, tebrikler.