2023/09/19

Hakan Günday’ın 2000 yılında kaleme aldığı ilk romanı ‘Kinyas ve Kayra’ 18 yaşında.

“Kinyas ve Kayra”nın 18. yaşına özel olarak içinde 265 çizimin bulunduğu özel bir baskısı yayımlandı. Romanın özel baskısı şerefine bir de sergi düzenleniyor.  ‘Kinya ve Kayra’ 18 Yaşında sergisi 9 Aralık’a dek FMV Galeri Işık’ta ziyaret edilebilir.

“Kinyas ve Kayra” Hakan Günday’ın ilk kitabı olma özelliğini taşımasının yanı sıra son dönem edebiyatımızın özgün başyapıtlarından biri olarak da gösteriliyor.  Hakan Günday bu tarihten sonra 7 roman daha yazdı, kitapları pek çok yabancı dile çevrildi ve beyaz perdeye aktarıldı..

Hakan Günday 2015 yılında “Daha” adlı romanıyla Fransa’nın ve dünyanın en prestijli ödüllerinden biri olan Prix Medicis’nin En İyi Yabancı Roman Ödülü’ne layık bulundu. Günday romanlarının dışında senaryolara da imza attı ve kendi romanından Onur Saylak ile birlikte uyarladığı “Daha” adlı film birçok ödül kazandı. Ama her şey bir yana okurların kalbinde “Kinyas ve Kayra”nın yeri hep özel oldu.

18. yıla özel olarak Doğan Kitap etiketi ile okurlara sunulan “Kinyas ve Kayra” Emre Orhun’un çizdiği 265 adet siyah beyaz çizimle tekrar hayat buluyor. Ayrıca kitapta yer alan çizimlerin 70 tanesi Nişantaşı’ndaki Galeri Işık’ta sergileniyor ve tüm okurseverleri bekliyor.

518 adet baskının özel sırrı

Doğan Kitap çeşitli kitap satış siteleri üzerinden satışa çıkan ‘Kinyas ve Kayra’ nın sadece 518 adet kopyasını üretti ve her birinin ilk sayfasına da Hakan Günday kendi el yazısıyla bir cümle yazdı. Bunlar aslında bir öykünün cümleleri. Cümlelerin sırrı hakkında Hakan Günday şöyle diyor;

“Evet öyle bir öykü var. Bu öyküyü oluşturan 518 cümleden her biri numaralı olarak yayımlanan kitapların içinde yer alıyor. Dolayısıyla öykünün ortaya çıkması için aslında onların hepsinin teker teker belki bir yerde buluşması gerekiyor. Belki olur belki olmaz ama bu benim çok uzun yıllar önce ‘Piç’ romanımın içinde yazdığım bir öyküydü aslında. Buna benzer bir iş yapan bir yazardan söz ediyordum orada. Ve hazır böyle numaralı bir kitap çıkıyorsa eğer şansımı bir deneyeyim dedim. Tabii ki ‘Kinyas ve Kayra’ ile ilgili ama kitabın içeriğini değiştirmeyen bir öykü bu.”

Kinyas ve Kayra‘nın 18. yıla özel baskısını D&R‘dan satın almak için tıklayınız.

Kinyas ve Kayra‘nın 18. yıla özel baskısını Idefix‘ten satın almak için tıklayınız.

Hakan Günday Hakkında:

Hakan Günday, 29 Mayıs 1976’da Rodos’ta doğdu. İlkvromanı Kinyas ve Kayra’yla (2000) edebiyat çevrelerinin ilgiylevizlediği ve kendi okur kitlesini yaratan bir yazar olan Günday’ın eserleri, Doğan Kitap tarafından yayımlanmaktadır: Zargana (2002), Kinyas ve Kayra (2003), Piç (2003), Malafa (2005), Azil (2007), Ziyan (2009), Az (2011), Daha (2013). Hakan Günday Daha adlı romanıyla Fransa’nın saygın edebiyat ödüllerinden olan Médicis’in 2015 En İyi Yabancı Roman Ödülü’ne layık görüldü.

Emre Orhun Kimdir?

Emre Orhun, 1976’da Pekin’de doğdu. Yugoslavya, Belçika, İsveç, Norveç ve Türkiye’de yaşadı. Fransa’da iki sene mimarlık okuduktan sonra, asıl ilgi alanı olan resim sanatını geliştireceği Ecole Emile Cohl’u bitirdi. 1999’da Bologna Kitap Fuarı’nda aldığı ödül sayesinde Actes Sud ve Nathan gibi Fransa’nın büyük yayınevleri tarafından fark edilip birçok kitap resimledi. Bir süre Fransa’nın tanınmış gazeteleri Le Monde ve Liberation için illüstrasyonlar çizdikten sonra, çizgi roman dünyasına geçiş yaptı. Glenat’dan çıkan çizgi romanları, karanlık ve ekspresyonist görselleriyle dikkat çekti. Birkaç senedir Türkiye’de de çalışan Emre Orhun, Hakan Günday’ın romanlarının kapaklarını resimliyor. Aylık edebiyat-kültür dergisi Ot’ta birlikte bir köşe hazırladılar. Sanatçının vakit buldukça üzerinde çalıştığı özgün resimler, başta Paris ve Lyon olmak üzere birçok galeride sergilenmiştir.





 

Yorum Yapmasam Olmaz :)