2023/12/02

Avrupa’da 18. ve 19. yüzyıllarda yeni buluşların üretime olan etkisi ve buhar gücüyle çalışan makinaların, makinalaşmış endüstriyi doğurması, bu gelişmelerin de Avrupa’daki sermaye birikimini arttırması sonucu ortaya çıkan Sanayi Devrimi sonucunda büyük şehirlere göçenler arasında, eğitim almayı ve sanat ortamında üretim yaparak var olmayı amaçlayan sanatçılar da vardı. Ancak, son dönemde birçok kavram gibi bunun da tam tersi söz konusu:

Fatm- Bucak

Büyük şehrin şartları, mali yüklerinden sıyrılıp yalnız sanat yapmak isteyen bazı sanatçılar, köy ya da kasabalara dönmeye başladı. Halk kültürü ile zanaat, tarım, ekoloji ve “faydalı sanat” kavramının sanatsal pratikte gitgide artan şekilde araştırılıp benimsendiği bu dönemde, kurumsal yapılar ve piyasanın baskısından uzakta sanat icra etmek birçok sanatçıya anlamlı geliyor olsa gerek ki, Salt Galeri böyle bir konuyu gündemimize sergiyle getiriyor.

 11 EYLÜL- 1 KASIM 2014  Tarihleri Arasında

Köklere Dönüş, sanatsal pratiklerinde kırsalı inceleyen Fatma Bucak, Honorata Martin, Michał Łagowski, Krzysztof Maniak, RUTA, Daniel Rycharski ile Slavs and Tatars’ın işlerini bir araya getirme özelliğine sahip. Sergi, Varşova Modern Sanat Müzesi ile yapılan ve maneviyat ile teolojiye ilişkin sanatsal ifadeleri araştıran bir iş birliğinin ilk programı. Dört aylık bu iş birliği, gelecek Kasım ayında, SALT Galata’da bir sergi ve SALT Beyoğlu’nda bir dizi etkinlikle tamamlanacak.

Polonya’da köleliğin kaldırılmasının 150. yıl dönümü vesilesiyle gerçekleştirilen Köklere Dönüş, Łukasz Ronduda’nın (Varşova Modern Sanat Müzesi) küratörlüğünde ve SALT’ın iş birliğiyle hazırlanmış. Polonya Ulusal Kültür ve Miras Bakanlığı tarafından desteklenen bu proje, Polonya-Türkiye diplomatik ilişkilerinin 600. yıl dönümü kutlamaları münasebetiyle 2014 boyunca sürecek kültür programları kapsamında gerçekleştirilmektedir. Bu ilginç ve güzel sergide karşılaşmak ümidiyle !

Yorum Yapmasam Olmaz :)