
En az 5000 yıllık tarihe sahip, birçok farklı din ve dile ev sahipliği yapmış geniş Hindistan toprakları zengin bir edebiyat birikimine sahiptir. Böylesine köklü bir geçmişi olan Hint edebiyatının ilk ürünlerini Hindu dininin kaynak metinleri oluşturur. Yazarlar Sanskritçe, Yeni-Hintçe, Dravid dili ve İngilizce gibi farklı dillerde yazmayı tercih edebilirler. Metinler farklı dillerde kaleme alınmış bile olsa, yazarların Hint soyunun binlerce yıldır bağlı olduğu manevi değerlere duyulan saygı ile eserler ortaya koymaları Hint edebiyatının bağlayıcı unsurudur.
Sizi Hindistan topraklarında yolculuğa çıkartacak, bu köklü kültüre yakınlaştıracak 5 kitabı sizler için derledik.
Hindistan Topraklarında Yolculuğa Çıkartacak 5 Kitap
1. Küçük Şeylerin Tanrısı – Arundhati Roy
Hint yazar, savaş karşıtı eylemci Suzanna Arundhati Roy, ilk kitabı Küçük Şeylerin Tanrısı adlı romanıyla dünya çapında ün yapmıştır. Varlıklı bir Hindu ailesinin kızı ile bu ailenin yanında çalışan ve Dokunulmazlar’dan -yani toplumun en alt kademesinden olan- bir işçinin imkansızlıklarla dolu aşkını merkez alan roman, kast sisteminin ürkütücü koşullarını ve toplumsal tabuları göz önüne serer. Yazar bu romanıyla 1997 yılında Man Booker Ödülü‘nü kazanmıştır. Küçük Şeylerin Tanrısı aynı zamanda Caretta Yayıncılık tarafından 2007 yılında yayınlanan Ölmeden Önce Okumanız Gereken 1001 Kitap seçkisinde de yer alır.
2. Güller Şöleni – Indu Sundaresan
Tarihi roman yazarı olarak tanınan Hintli – Amerikalı yazar Indu Sundaresan‘ın Yirminci Eş romanının devamı niteliğinde olan Güller Şöleni, Hint-Moğol İmparatoru Cihangir ile yirminci eşi olarak hareme giren ve günbegün güçlenip iktidarı ele geçiren Mihrünisa arasındaki aşkı büyülü ve heyecanlı bir dille anlatır. Dünyanın yeni yedi harikasından biri olan Tac Mahal ‘in yapılış öyküsü, bu eşsiz yapıyı yaptıracak güçteki aşkın kahramanı Ercümend Bânû Begüm ve Şah Cihan arasındaki aşk Indu Sundaresan’ın romantik dilinde can bulur.
3. Hindu Söylenceleri – Rahibe Nivedita (Margaret E. Noble)
İrlandalı Margaret E. Noble, Londra’da tanıştığı ve hocası kabul ettiği Svami Vivekananda’nın ardından Hindistan’a gitmiş ve burada kendini Hint kadınlarını eğitmeye ve geliştirmeye adamıştır. Rahibe Nivedita adını alan ve Kalküta’da Nivedita Kızlar Okulu’nu kuran Margaret E. Noble’in kaleme aldığı Hindu Söylenceleri, geleneksel Hint çocuk masallarının derlemesidir.
4. Gora – Rabindranath Tagore
Rabindranath Tagore Hint kültürünün Batı’ya, Batı edebiyatının da Hindistan’a tanıtılmasında önemli rol oynayan Hindistan’ın önde gelen yaratıcı sanatçılarından biridir. Bengal dilinde eser vermiş Hintli şair, yazar, besteci, ressam ve mistik Rabindranath Tagore, romanı Gora ile 1913 yılında Nobel Edebiyat Ödülü‘nü kazanmıştır. Tagore’nin hayat felsefesini, Hindistan’ın kurtuluşu hakkındaki fikir ve inançlarını yansıtan Gora’da Kalküta’da yaşayan Binoy,adlı gencin kaza geçiren yaşlı bir adama yardım etmesiyle başlayan olaylar ekseninde insanın kendisini arayışı dile getirilir. Roman, Milli Eğitim Bakanlığı Tavsiyeli 100 Temel Eser arasında yer alır.
5. Hint Masalları – Joseph Jacobs
Derlemesini Joseph Jacobs’un yaptığı, Servin Sarıyer çevirisiyle hazırlanan Hint Masalları‘nda okuyucu krallar, racalar, fakirler, hırsızlar; kast sisteminin dayandırıldığı inanışlar, Hint toplumunun tabuları; büyüler, dualar, mucizeler ve hilelerle dolu bir yolculuğa sürüklenir. Hint kültüründe insanlar, hatta hayvanlar bile, toprakla birleşmez, aksine unvanlarla ayrışır.