
Türk Edebiyatını yetiştirdiği en önemli yazarlardan biri olan Orhan Kemal doğumunun 100. Yılında Kadir Has Üniversitesi’nde düzenlenen bir etkinlikle anılacak. Orhan Kemal, 15 Eylül 1914’te Adana’nın Ceyhan ilçesinde doğmuştu. Eğer yaşasaydı bu yıl 100 yaşında olacaktı.
Kadir Has Üniversitesi Türk Dili Dersi Koordinatörlüğü tarafından düzenlenecek olan etkinlikte yazarın oğlu Işık Öğütçü ile N. Buket Cengiz’in moderatörlüğünde bir söyleşi gerçekleştirilecek.
Öğütçü, Kadir Has Üniversitesi kampüsünün de bulunduğu Cibali semtinin yazarın roman ve hikâyelerindeki önemine değinecek. Etkinlik sonrasında üniversitenin hemen arka sokağında bulunan, yazarın 1950’li yıllarda yaşamış olduğu eve doğru küçük bir gezinti düzenlenecek.
“Orhan Kemal’in Cibali Sokakları” adını taşıyan etkinlik, 13 Kasım 2014 Perşembe günü (bugün) Kadir Has Üniversitesi Cibali Kampüsü Galata Salonu’nda saat 13:00’te başlayacak.
ORHAN KEMAL
Orhan Kemal, bugün Türk edebiyatına 93 şiir, 265 öykü, 24 roman, 5 tiyatro oyunu kazandırmış en üretken yazarımızdır. Bunların yanı sıra isimsiz olarak film senaryoları da yazmış, sinema hakkında da kalem oynatmıştır. Orhan Kemal 1950’lerde film hikâyeleri, diyalog ve senaryolar da yazarak, Türk sinemasına katkıda bulunmaya başlamıştır. Roman ve hikâyeleri ise 1960’lı yıllardan başlayarak beyazperdeye uyarlanmıştır. Orhan Kemal’in Türk sinemasına uyarlanan ilk eseri, 1960 yılında Atıf Yılmaz tarafından çekilen Suçlu filmidir. Avare Mustafa (Memduh Ün 1961), Murtaza (Tunç Başaran 1965, Ali Özgentürk 1986), Vukuat Var (Nejat Saydam 1972), Bereketli Topraklar Üzerinde (Erden Kıral 1979) Orhan Kemal’in sinemaya uyarlanan eserlerinden bazılarıdır.