
15-21 Nisan tarihleri arasında Rus kültürü ve sanatını en iyi örnekleriyle Türkiye’de tanıtmak, iki ülkenin toplumları arasındaki dostluk ilişkilerini güçlendirmek amacıyla İstanbul’da düzenlenecek 1’inci “Rus Kültür Festivali” çerçevesinde Rusya Federasyonu’nun Türkiye Büyükelçiliği, Beyoğlu Belediyesi ve Türk Rus Kültür Vakfı işbirliğiyle “Rusya Türkiye İlişkileri Fotoğraf Sergisi” açıldı.
Atatürk, Sabiha Gökçen,Leyla Gencer,Aziz Nesin’den kareler

Serginin açılışı Beyoğlu Belediye Başkanı Ahmet Misbah Demircan, Rusya Federasyonu İstanbul Başkonsolosu Aleksey Yerhov, Kültür ve Turizm Bakanlığı Müsteşarı Özgür Özaslan ve Türk Rus Vakfı Genel Sekreteri Ali Ertuğrul tarafından yapıldı.
Sergi 9-20 Nisan arasında açık olacak
Rusya Federasyonu Türkiye Büyükelçiliği’nin çabalarıyla oluşturulan Rus-Türk Dış siyasi ilişkilerin kurulmasını anlatan 150’yi aşkın arşiv fotoğraf ve günümüze ait karelerden oluşan sergi 9-20 Nisan tarihleri arasında açık olacak.
Sergide 1920’li yıllardan günümüze uzanan Rusya ve Türkiye ilişkilerinde iki ülke liderlerinin yaptıkları karşılıklı ziyaretler ve büyük ortak projelerden siyah beyaz kareler yer alıyor. Yakın dönemi de kapsayan fotoğrafların yer aldığı sergi Rus Devlet Sosyal ve Siyasi Tarih Arşivi, Rus Devlet Ekonomik Arşivi, Rus Devlet Sinema ve Fotoğraf Belgeleri Arşivi, Rusya Federasyonu Dış Politika Arşivi, Büyükelçilik Arşivi’nin görsel malzemeleri, Türkiye Cumhurbaşkanlığı ve Türkiye Başbakanlığı’nın sağladığı fotoğraflarla oluşturuldu.
150 FOTOĞRAF
Beyoğlu Belediyesi Sanat Galerisi’nde açılan “Rus Kültürü Festivali” kapsamında 150 fotoğraf arasında özellikle bazı kareler dikkat çekiyor.
29 Ekim 1933 de Atatürk’ün Ankara’da Sovyet hükümeti heyetini kabulüne ait fotoğraf serginin afişinde kullanıldı. SSBC Askeri ve Denizcilik İşleri Halk Komiseri K.Y.Voroşilov başkanlığındaki heyetin kabulü o dönem ölümsüzleştirilmişti. Fotoğraf karesinde Sovyet heyetinden Dışişleri Halk Komiseri Yardımcısı L.M. Karahan, SSBC’nin Türkiye eski büyükelçisi M.S.Aralov ve İşçi Köylü Kızıl Ordusu Süvari Birimler Müfettişi S.M. Budyonnıy yer alıyor.
İlk kadın pilotumuz Sabiha Gökçen’in Moskova Merkezi Havacılık Kulübü’ne 1935’te yaptığı ziyareti anlatan fotoğraf da sergileniyor. Şair Nazım Hikmet’in Moskova’daki mezarının başında yazar Aziz Nesin’in 1965’de çekilen siyah beyaz fotoğrafı da anlamlı bir tarihi belge olarak sergide bulunuyor.
Dünyaca ünlü opera sanatçımız Leyla Gencer’in Moskova’daki Bolşoy Tiyatrosu’nda “Traviata” operasında Ruslar’ı büyülemişti. Mart 1967’deki konserden günümüze gelen bir kare fotoğraf serginin anlamlı kareleri arasında yer alıyor.
Dönemin başbakanı Suat Hayri Ürgüplü ile Sovyet lideri Leonid Brejnev’in 1965 yılının Ağustos’unda bir araya geldikleri resmi buluşma fotoğrafı da iki ülke arasındaki ilişkilerin geçmişi hakkında önemli ipuçları veriyor.