
Günümüzün en büyük kültür eleştirmenlerinden biri olan Slavoj Žižek’i ele alan yeni bir kitap, Christopher Kul-Want ve Piero imzası ile “Slavoj Žižek – Çağımızın Son Filozofunu Anlamak İçin Çizgibilim” adı ile NTV Yayınları tarafından piyasaya çıkıyor.
Kitap, Slavoj Žižek’in popülerliğinin ani yükselişini gözler önüne sererken bir yandan da Žižek’in ekoloji ve artan yoksulluk, savaş, halk ayaklanmaları ve devrimle ilgili küresel krizleri nasıl analiz ettiğini araştırıyor.
21 Mart 1949’da Slovenya’nın (Eski Yugoslavya) Ljubljana kentinde doğan ve “Kültür teorisinin Elvis’i”,“Batı’nın en tehlikeli filozofu”, “Yeni solun süperstar mesihi”, gibi çağrışımlarla anılan Slavoj Žižek, yine aynı kentte felsefe doktorasını tamamladı. Daha sonra ise Paris Üniversitesi’nde psikanaliz eğitimi gördü.
Žižek Marksist bir sosyolog olarak tanınmış, 150. Yılında Komünist Manifesto’ya bir ön söz yazmış ve yazdığı ön sözde, özetle kapitalizmin sebebini araştırmaktansa komünizme yüklenmenin insanlara daha kolay geldiğinden dem vurmuştur.
Geçtiğimiz ay İstanbul Modern’de konferans vermek üzere gelen Žižek, sıcak hava şartlarına rağmen birçok aydın insanı bir araya toplamayı başarmıştır.
Felsefeden sanata, dinden kuantuma…
Hitchcock ve David Lynch gibi yönetmenlerin filmlerinin birbiriyle olan ilişkileri üzerine fikirler üreten Žižek’in Nietzsche, Marx, Hegel ve Franz Kafka gibi yazar ve düşünürlerden etkilendiği söylenegelmektedir.
Bu bağlamda; Ntv Yayınları’nın, 14 Eylül 2015’te piyasaya sürmeyi planladığı bu kitap felsefe ve etikten, siyaset ve ideolojiye, din ve sanattan, edebiyat, sinema, kurumsal pazarlama, kuantum fiziği ve sanal gerçekliğe kadar birçok konuyu kapsıyor.
Kitapta ayrıca Žižek’in, Komünizm, Marksizm ve psikoanaliz gibi eskimiş ideolojileri yeni birer özgürlük ve haz teorilerine dönüştürmedeki ustalığı da açıklanıyor.