
Ahmet Gülüm’ün Spor Odaklı Pazarlama İletişimi Kitabı “Panoda Yer Yok”un Tanıtımı Yapıldı.
Ahmet Gülüm’ün spor ve spor odaklı pazarlama iletişimi alanlarındaki 42 yıllık birikimini aktardığı “Panoda Yer Yok” adlı kitabı raflardaki yerini aldı. Spor endüstrisi küresel ekonomide hızla büyüyen bir dev haline gelirken, spor odaklı pazarlama iletişimi de 360 derece pazarlama iletişimi unsurlarının içinde önemli bir yer tutuyor. Türkiye’nin ilk ve tek spor odaklı pazarlama iletişimi ajansı Sportsnet’in kurucusu olan Ahmet Gülüm, “Panoda Yer Yok” adlı kitabında spor odaklı pazarlama iletişiminin Türkiye’deki ve dünyadaki gelişimini çarpıcı örnekler, yaşanmışlıklar, tanıklıklar ve bilimsel veriler eşliğinde anlatıyor. “Panoda Yer Yok”, sektör profesyonellerinden öğrencilere kadar geniş bir okur kitlesine zengin içeriği ve akıcı diliyle keyifli bir okuma deneyimi vaat ediyor.
Spor dünyasındaki başarısını, iletişim alanında da sürdüren, spor iletişimi konusunda Türkiye’nin önde gelen isimlerinden biri olan Ahmet Gülüm, 42 yıllık birikiminin süzgecinden geçirerek kaleme aldığı “Panoda Yer Yok” adlı kitabında, Türkiye’nin spor odaklı pazarlama iletişimi yolculuğunu anlatıyor.
Spor endüstrisinin küresel ekonominin başrol oyuncularından biri haline gelmesiyle, spor pazarlaması, spor sponsorluğu ve spor odaklı pazarlama iletişimi kavramları her geçen gün daha çok önem kazanmaya başladı. Ahmet Gülüm, 1971 yılında başlayan ve milli takım kaptanlığına taşınan sporcu geçmişi, federasyon başkanlığı, yöneticilik deneyimleri ve reklamcılığa kattığı spor odaklı pazarlama iletişimi kavramıyla, spor ve Türkiye ilişkilerini sorguluyor.
Markalar ve spor arasında köprü olabilmek, markalara spora yatırım yapmaları konusunda yol göstermek amacıyla, 2001 yılında Türkiye’nin ilk ve tek spor odaklı pazarlama iletişimi ajansı olan Sportsnet’i kuran Ahmet Gülüm, “Panoda Yer Yok” adlı kitabını yazma amacını şöyle anlatıyor: “Bu kitabı sporun inanılmaz çekim gücünün marka değerlerine nasıl taşındığını göstermek için yazdım. Yaşamının yarısını sporun, diğer yarısını ise iletişimin içinde geçirmiş biri olarak, sahadaki Pazar hakkında söyleyeceklerim bilimsel veriler ve yaşam deneyimlerinden oluşuyor.”
Ahmet Gülüm kitabında spor odaklı pazarlama iletişiminin gelişimini hem dünyadan hem Türkiye’den verdiği örneklerle anlatıyor. Gülüm, “Türkiye’de ve dünyada spor endüstrisi nasıl yönetiliyor?”, “Türkiye’nin sporu devlet yönetiminde tutan dört ülkeden biri olması sürdürülebilir mi?” gibi önemli konulara da yer veriyor.
“Resmi iletişim sponsorluğu” konseptinin önü nasıl açıldı? “Panoda Yer Yok”tu…
“Panoda Yer Yok” kitabının adı Ahmet Gülüm’ün bir iletişim çalışması sırasında yaşadığı ilginç bir diyalogdan esinlenerek koyuldu. Gülüm kitabında o deneyimi şöyle anlatıyor: “O dönem Turkcell ile Türkiye Futbol Federasyonu’na (TFF) sponsor olunması yönünde çalışmalarımız sürüyordu. Türkiye Futbol Federasyonu’na Turkcell’in sponsorluk talebini ilettik. Başkan Haluk Ulusoy önce şöyle bir bize baktı ve ‘Ben de isterdim ama maalesef panoda yer yok’ dedi. Milli Takım sponsorlarının yer aldığı pano dolmuş, TFF ek sponsor alamıyordu. Bu yüzden Türkiye spor tarihinin en büyük desteklerinden birinden mahrum kalınacaktı. O an aklıma bir fikir geldi ve odadakilerle birlikte Federasyon Başkanı’yla paylaştım; “Turkcell logosu panoda ya da herhangi başka bir yerde yer almasın, sadece federasyon Turkcell’in Milli Takım resmi iletişim sponsoru olduğunu onaylasın. Biz de ajans olarak Turkcell, Futbol Milli Takımı’nın resmi iletişim sponsorudur demek ve bunun üzerinden iletişim yapmak istiyoruz” deyince, Başkan bunun bir hiçbir sorun doğurmayacağını, ne istiyorsak yapabileceğimizi söyledi. O güne kadar bir markanın mevcut sponsor haklarından feragat ederek farklı segmentte bir sponsorluk ilişkisi kurduğu görülmemiş, böyle bir yöntem uygulanmamıştı. Böylece “resmi iletişim sponsorluğu” konseptinin önü açılmış oldu.
Spor odaklı pazarlama iletişimi alanında önemli bir boşluğu dolduracak olan “Panoda Yer Yok”, marka yöneticilerinden ajanslara, spor kulüplerinden organizatörlere, medyadan potansiyel iletişimcilere ve öğrencilere kadar tüm iletişim dünyasına başucu kitabı olarak öneriliyor.
Ahmet Gülüm Hakkında
1961 yılında İstanbul’da doğdu. Vefa Lisesi’ndeki eğitimi sonrasında Marmara Üniversitesi İdari Bilimler Fakültesi Ekonomi Bölümü’nü bitirdi ve İşletme Yönetimi Master’ı yaptı. Beşiktaş (1972-79), Hisarbank Sakarya Karadeniz Spor (1979-82), Galatasaray (1982-91), Arçelik (1991-93) spor kulüplerinde voleybol oynadı. Galatasaray’da dokuz, Arçelik’te iki yıl takım kaptanlığı yaptı. 1986-89 yılları arasında üç kez üst üste Türkiye Şampiyonu olan Galatasaray Voleybol Takımı’nın kaptanıydı. Genç, A, ordu ve üniversite takımlarında 158 kez milli oldu. Kaptanlık görevini de üstlendiği milli takımlarla Balkan turnuvalarında, Akdeniz Oyunları’nda, Bahar Kupası’nda ve Ordulararası Dünya Voleybol Şampiyonası’nda uluslararası dereceler kazandı. Türkiye Ordu Milli Takımı Dünya Şampiyonu, Galatasaray Balkan 3.’sü olurken turnuvanın en iyi pasörü seçildi. Milliyet’in 1984 Yılın Sporcusu anketinde branşının ilk ferdi adayı oldu.
Aktif spor hayatı sonrasında Türkiye Voleybol Federasyonu ve Türk Voleybol Vakfı başkanlıkları yaptı. Beach Volleyball Dünya Konseyi Üyeliği, Avrupa Voleybol Konfederasyonu (CEV) Marketing Komisyonu Başkanlığı, Uluslararası Voleybol Federasyonu (FIVB) Marketing Komisyonu Üyeliği görevlerinde bulundu.
1998’de Fanatik ve Zaman gazetelerinin, 1999’da ise Milliyet’in değerlendirmelerinde “yılın spor adamı” seçildi. 1996 yılından bu yana Türkiye Milli Olimpiyat Komitesi Üyesi. 2001 yılında Türkiye’nin ilk ve tek spor odaklı pazarlama iletişimi ajansı olan Sportsnet’i kurdu. Sportsnet farklı hizmet alanlarında büyüyerek bir şirketler grubu halini aldı. Etkinlik şirketi Allsports’u, Türkiye’nin ilk spor odaklı dijital ajansı Vo2 ve Türkiye’nin en çeşitli spor içeriğini izleyici ile buluşturan spor kanalı sportstv izledi.
Beko, Petrol Ofisi, Vestel, Turkcell, Orkid, Aroma, TEB, Türk Hava Yolları, P&G, Gillette, adidas gibi önde gelen markalara spor odaklı pazarlama iletişimi hizmeti veren grup, Türkiye’de düzenlenen İzmir ve Erzurum Universiade, Moto GP, Formula 1, Dünya Basketbol Şampiyonası, TEB BNP Paribas WTA Championships Istanbul 2011 – 2013 gibi önemli spor organizasyonlarının iletişim çalışmalarını yürüttü.