2023/03/17

UCUZA KİTAP NEREDEN NASIL ALINIR?

DİKKAT!

Bu yazı tüm kitapseverleri ilgilendirir! 🙂

“‘Kitap hayatımın bir parçası’, ‘bir tanesi bitince hemen başka bir tanesine başlıyorum’, ‘yok yok ben 2-3 kitabı aynı anda okuyorum'”. diyenlerdenseniz ya da yeni yeni kitap okumaya başladıysanız ve devamının da geleceğini biliyorsanız, ucuza kitap bulmanın bütçenizi oldukça rahatlatacağını da biliyor olmalısınız 🙂

Üniversite’deki mikro ekonomi profesörümüz  “Çocuklar sadece kitaba verilen paraya acımayın!” demişti. Evet doğru söylüyordu. Ben de hep bu felsefenin bende yer ettiği gibi hareket ettim bunca zaman. Ama hepimizin malumu döviz kurları ile beraber artan maliyetler, yurt dışından ithal edilen kağıt fiyatlarını tavan yaptı. Bu da dolayısıyla kitap fiyatlarının artması sonucunu doğurdu. Geçen sene kitap satışı üzerinden kaldırılan KDV, fiyatlara az da olsa olumlu etki etmişse de geçen süreç oradaki %8’lik kazancı da sildi süpürdü malesef. O halde son durum itibariyle “kitaba verilen paraya acıma” cümlesi iyice anlamsızlaştı ve fiyat farkları da bizi “ucuz kitaba nasıl ulaşırım” fikrine yöneltti. 

Keza bir kitabın bir mağazada 50 TL üst fiyattan satıldığına şahit olurken aynı kitabı nasıl oluyor da 25 TL’ye başka bir yerde bulabiliriz sorusunu duyar gibiyim.

Çoğumuz artık ucuz kitaba nereden nasıl ulaşabiliriz sorusunun yanıtını biliyor. Ama bilmeyenler ya da kitap okumaya yeni başlayanlar için aşağıda “ucuza fiziki kitaba nereden nasıl ulaşabilirim” konusunda bir liste oluşturdum.

Umarım faydasını görürsünüz 🙂   




UCUZA KİTAP OKUMANIN EN KOLAY 12 YOLU

1- Ucuza kitap bulmak için en iyi fikir internet olacaktır. En iyi fiyatlar genellikle -sadece kitap satan- internet sitelerinde oluyor. D&R, İdefix, Kitapyurdu, İnkılâp, BKMkitap, Pandora, Babil ve daha bir çok siteyi bu kategoride örnek olarak verebiliriz. Normal zamanlarda %25-%30, kampanya dönemlerinde de %45-%50’ye kadar bir indirimden faydalanabiliyorsunuz. Kampanyalardan haberdar olmak için bu sitelere üye olun ve onların sizlere e-posta ya da sms ile bilgi vermesine izin verin. (Unutmayın istediğiniz zaman abonelikten çıkabilirsiniz. )

D&R

İdefix

 

KİTAPYURDU

İNKILÂP

BKMKİTAP

PANDORA

BABİL

2- Ucuza kitap okumak için 2. El kitap satın almak bir çözüm olabilir. Artık internetten binlerce sahafa ulaşabiliyorsunuz. Örneğin; Nadirkitap binlerce sahafın buluştuğu bir platform. Eğer kitapların eski veya az yıpranmış olmalarına takıntınız yoksa bu fikir üzerinde de durabilirsiniz. (Ayrıca biraz daha fazla para vererek koleksiyonluk kitaplara da ulaşabilirsiniz.)


Ancak burada durulması gereken en önemli unsur kargo ücretini ücretsiz hale getirmektir. Çünkü her sahaf ayrı ayrı kargolama yapacaktır. Yani ürünleriniz farklı zamanlarda farklı fatura ile elinize ulaşacaktır. Bunun için her sahafın alt limitleri bulunmakta. Kimi sahaf 50 TL üzerine kargo ücretsiz derken kimisi de bu limiti 75 TL ile 100 TL üzerinde belirliyor.  Çok kitap okuduğunuzu varsayarsak; okuyacağınız kitapların listesini oluşturup toplu satın alma yapmanız daha mantıklı olacaktır. Bu alışverişler size oldukça kar ettirecektir. 

3- İnternet’ten satın alma yapmaya karşıysanız ya da herhangi bir ödeme kartınız yoksa kitap pasajlarından pazarlık yaparak kitap satın almakta oldukça mümkün. Örneğin; Kadıköy – Akmar Pasajı onlarca kitapçının buluştuğu bir iş hanı. Ancak şunu da belirtmem gerekir ki; okulların ilk açıldığı haftalarda öğrenci akınına uğrayan bu pasaj da pazarlık oranınız %25’i geçmeyecektir. Her harükarda internetten satın alma yapmak daha ucuz olacaktır. Ama ucuza kitap okumanın bir diğer alternatif  yolu olarak, varsa semtinizdeki kitap pasajlarını da düşünülebilirsiniz.

4- Ucuza kitap bulmanın başka bir yolu ise; Letgo gibi direkt alıcı ile satıcının buluştuğu, mesajlaşarak alım-satımın tamamlandığı sitelerdir. Okuyucuların satışa koyduğu kitapları pazarlık ile ucuza elde edebilirsiniz. Şansınız yaver giderse bazı kitapları bedavaya bile alabilirsiniz 🙂

Eğer ki alacağınız kitap için kargolama yapılması gerekiyorsa 1 kiloya kadar 3,5 TL olan PTT Kargo kampanyasından faydalanabilirsiniz (Ancak satıcıya gönderimin kuruma değil kişiye yapılmasını söylemelisiniz.). Satıcıya kitapları PTT Kargo ile göndermesini rica edebilir, kapıda ödeme ile cüzzi olan kargo ücretinizi ödeyebilirsiniz.

 

5- Eğer ki internet bankacılığı kullanıyorsanız, örneğin Garanti ve İş Bankası’nda genellikle D&R ve İdefix gibi sitelerin kampanyaları bulunuyor. Ücretsiz Kargo ya da 100 TL üzeri alışverişe 20 TL indirim gibi fırsatları kaçırmayın! Bunun için yapmanız gereken banka sayfasının kampanyalar sekmesine bakmak olacak ve kampanya kodunu alışveriş sitesinde kullanmak olacaktır. Ayrıca SMS bilgilendirmeleri ile de kampanyalardan haberdar olabilirsiniz.

6- Son zamanlarda mobil uygulamaların da gelişmesi ile beraber, tanıtım amaçlı olarak mobil uygulamadan yapılan alışverişlerin ücretsiz kargo ile gönderildiği kampanyalar mevcut. Örneğin; BKMkitap zaman zaman bu kampanyaları uyguluyor. BKM mobil uygulamasını indirebilirsiniz.

7- Sadece kitap satan siteler dışında Hepsiburada, Trendyol, Morhipo, N11, Gittigidiyor, PTTavm hatta yeni piyasaya giren AMAZON Türkiye gibi her kategoride ürün satan sitelerde de kampanyalar olmakta. Bu kampanyaları da ucuza kitap satın alımı yapmak için değerlendirebilirsiniz.

HEPSİBURADA

N11

Gittigidiyor

Trendyol

Morhipo

PTTAvm

Amazon Türkiye

8- 23 Nisan Çocuk Bayramı arifesinde Migros ve Carrefoursa genellikle çocuk kitaplarına %50 indirim yapıyor. 5-6 senedir bu kampanyaların devam ettiğini görüyorum. Çocuğunuz ya da yeğeniniz varsa bu kampanyalar da hem çocukları sevindiriyor hem de bütçenize oldukça fayda sağlıyor.

9- Kitabı direkt yayınevinden almak da ucuza gelebilir. Örneğin; Yapı Kredi Yayınları ve İş Bankası Kültür Yayınları’nın mağazalarında kitaplar %20-%25 indirimli satılıyor. Ayrıca İş Bankası Kültür Yayınları her hafta bir yazarı ön plana çıkartarak o yazara ait kitapları %40 daha indirimli olarak kitap severler ile buluşturuyor. (Ancak poşetler ücretli tabii ki 🙂 )

10- Eskiden kitap fuarları; ucuzluk ve pek çok kaynağa aynı anda ulaşma, yazarlar ile buluşma noktasında oldukça rağbet görürdü. Ancak son iki sene içerisinde azalan ziyaretçi sayıları artık satışların internet kanalı ile yılın her anı olduğu sonucunu çıkardı. Örneğin İdefix; her sene yaptığı sanal kitap fuarları ile indirim oranlarını oldukça yukarı bir noktaya çekiyor. 

 

11- Benim en çok uyguladığım yöntem ve ucuza kitap bulmanın bence en önemli yolu ise fiyat karşılaştırması yapmak olacaktır. Google bunu yapmak için ilk seçenektir. Google arama sekmesine kitabın ismini girin ve “Alışveriş”sekmesinde fiyatları karşılaştırın. Onun dışında kitapmetre diye bir site de aynı işlevi görecektir.

 

12- Ayrıca aradığınız ve bulamadığınız kitaplar noktasında bizimle de iletişime geçebilirsiniz. 2. El ve yeni kitap stoklarımız haricinde Kadıköy’de konumlanmamız ve sahaflara olan yakınlığımız dolayısıyla sizlere elimizden geldiğince yardımcı oluyoruz. Bizlere Letgo platformu üzerinden ya da eskimeyenkitaplar@gmail.com adresine e-posta yollayarak ulaşabilirsiniz. 

 

Salih Gümüştaş




Yorum Yapmasam Olmaz :)