2023/12/02

15 farklı ülkenin konuk olduğu Uluslararası İstanbul Kukla Festivali’nde 30 değişik gösteri seyirciler ile buluşuyor.

uluslararası-istanbul-kukla-festivaliBu yıl 16.sı kutlanan Uluslararası İstanbul Kukla Festivali  Cengiz Özek’in Sanat Yönetmenliğinde, 8 – 19 Mayıs tarihleri arasında gerçekleştirilecek.

Festival, masa kuklasından ipli kuklaya, Bunraku’dan el kuklasına, gölge oyunundan video performanslarına, gelenekselden moderne, zengin içeriğiyle seyirciyle buluşmaya hazırlanıyor.

16’ncı Uluslararası Kukla Festivali bu yıl, kukla sanatına verdiği destekten ötürü Onur Ödülünü İBB Şehir Tiyatroları’na veriyor.

Uluslararası Kukla Festivali Türkiye başta olmak üzere İngiltere, Norveç, İspanya, İtalya, Avusturya, Meksika,  Romanya, Bulgaristan, Çek Cumhuriyeti, Hollanda, Yunanistan gibi ülkelerin yanı sıra, Almanya-Fransa-İsviçre ortak yapımı prodüksiyonla birlikte 30 gösteriyi konuk ediyor.

Açılış Fransız Kültür Merkezi’nde

10 Mayıs’ta Fransız Kültür Merkezi’nde yapılacak olan açılış  Almanya-Fransa-İsviçre ortak yapımı olan ‘Hotel De Rive’ adlı oyunuyla başlayacak. Ünlü heykeltıraş Giometti’nin heykellerinden yola çıkılarak hazırlanmış kuklalarla yapılacak olan gösteri izleyiciler tarafından oldukça beğenileceği tahmin ediliyor.

Hotel-De-RiveBu yıl birbirinden çok özel grupları ağırlayan festivalde; İngiltere’nin ipli kukla tekniğindeki varyete şovu ‘İpli Böcek Sirki’, İspanya’nın dünyanın en iyi ipli kukla oynatan kuklacısı kabul edilen Jordi Bertran’dan ‘Antoloji’, İtalya’nın hayal ve gerçek arasında fantastik ve büyülü çalışması ‘Talita Kum’, Meksika’nın Karagözü anımsatan gösterisi renkli gölge oyunu ‘Kaplan’,Hindistan’ın ipli kuklasının bütün renklerini taşıyan ‘Kathpuli’, Norveç’in kukla ve tiyatrodünyasını bir araya getiren ustalık çalışması ‘Açlık’, Romanya’nın 3D formatında ilginç kukla çalışması ‘Compagnon de route’, Avusturya’nın serbest kukla tekniğini kullanarak izleyenleri şaşırtacak gösterisi ‘Dünya İle İlgili Her Şey’ Bulgaristan’ın inanılmaz eğlenceli, sımsıcak halk kukla örneği ‘Halk Ezgileri’, Hollanda kuklacısının tüm hünerlerini sergilediği gösterisi ‘Mask, Kukla ve Pantomim’, Yunanistan’ın masa kuklası tekniğinde sürprizlerle dolu oyunu ‘Fakirismata’ ile bu yıl kukla severleri çok renkli bir festival bekliyor.

Türkiye’den Oyunlar

uluslararası-istanbul-kukla-festivali5Türkiye’den ise Tiyatro Tem – ‘Gündüz Niyetine’, Ahşap Çerçeve – ‘Kara Kabere’, İBB Şehir Tiyatroları – ‘Damlaların Dansı’ – ‘Deniz Kızı’ – ‘Üç Kardeş ve Muhteşem Kurt’, İzmit Şehir Tiyatrosu – ‘Gişe’, Kadro Pa – ‘Macbeth in the Kitchen’, Altıdan Sonra Tiyatro – ‘Haz Makamı’, Hayalbaz – ‘Bremen Mızıkacıları’, Açıkgöz Kukla Tiyatrosu – ‘İbiş Yazıcı’, Cengiz Özek Gölge Tiyatrosu – ‘Büyülü Ağaç’ – ‘Sihirli Lamba’, Bakırköy Belediye Tiyatrosu – ‘Çöp Canavarı’, İzmir Gölge Gösteri Sanatları Karagöz ve Kukla Evi – ‘Salıncak’, Cengiz Samsun – ‘Karagöz’ün Deniz Rüyası’, Beykoz Doğa Koleji Kukla Tiyatrosu – ‘Sihirli Ağaç’, Adıgüzel Güzel Sanatlar Lisesi Oyuncuları – ‘Romeo ve Juliet’ adlı oyunlarla festivalde yer alıyor.

“Prens Ahmed’in Maceraları” Filmi Festivali Renklendirecek

Kuklacı, yazar ve araştırmacı Toni Rumbau, son kitabı ‘Routes of Pulcinella’ dan esinlenerek ‘Pulcinella’nın Yolculuğu’ isimli konferansıyla Avrupa başkentlerindeki halk kukla tiyatrosu geleneğinden bahsedecek. Hazırladığı her performansıyla seyircisini şaşırtan ve büyüleyen Fransız grup Philippe Genty topluluğundan Scott Koehler, tiyatro öğrencileri ve oyuncularıyla birlikte oyunculuk, dans, hareket, kukla ve obje canlandırması üzerine iki ayrı workshop verecek.
Tüm bu etkinliklerin yanı sıra festival, silüet ve gölge tekniklerini bir arada kullanarak stop motion tekniğinde hazırlanmış ‘Prens Ahmed’in Maceraları’ adlı filme ev sahipliği yapıyor.

uluslararası-istanbul-kukla-festivali2İstiklal Caddesi ve Kuklalar

İstiklal Caddesi’nin gelenekselleşmiş Beyoğlu tramvayı festival boyunca fotoğraf sanatçısı Mauro Foli’nin kukla ve kuklacı fotoğraflarını sergiliyor. İstiklal caddesinde gezen herkes mobilsergiyi görme fırsatı yakalayacak.

Gösterilerin Yapılacağı Yerler

Fransız K.M. Caddebostan K.M., İBŞT Kadıköy-küçük Kemal-Gaziosmanpaşa sahneleri, kukla Cafe, Lycee St. Pulcierie, Zağrofyan Lisesi tiyatro salonu, Oyuncak Müzesi, Terakki Lisesi tiyatro salonu, Doğa Koleji tiyatro salonu, Adıgüzel Güzel Sanatlar Lisesitiyatro salonu, Arkeopera, Ortaköy meydanı ve Şermola performans festivalin mekanları arasında.

1 thought on “ULUSLARARASI İSTANBUL KUKLA FESTİVALİ

Yorum Yapmasam Olmaz :)