
Eserleri ile üne kavuşan hangi yazarlar hayatlarını esir alan bağımlılıklara sahipti?
Charles Baudelaire (1821 – 1867): Alkol, afyon
Ünlü şair Baudelair bağımlılık durumunu şu sözler ile açıklamıştır: Her zaman sarhoş olun, her şey burada. Tek sorun bu. Zamanın yükünü omuzlarından atmak için toprakla olan bağlarınızı koparmak için sarhoş olun. Ama neyle? Şarapla ,şiirle ya da erdemle… Nasıl isterseniz? Ama sarhoş olun…
Edgar Allan Poe (1809 – 1849): Alkol, afyon
ABD’nin ilk kısa hikâye yazarlarından, modern anlamda korku, gerilim ve polisiye türlerinin öncüsü olan Poe, çoğu bağımlı gibi çok uzun yaşamadı.
William S. Burroughs (1914 – 1997): Eroin
ABD’li roman ve deneme yazarı olan Burroughs, Jack Kerouac ve Allen Ginsberg ile birlikte beat akımını başlatan yazarlardan biri olarak tanınır. ‘Beat’ neslinin öncüsü aynı nesle ait birçok yazar gibi uyuşturucu bağımlısıydı.
Dorothy Parker (1893 – 1967): Alkol
New yorklu kadın eleştirmen şair, öykü yazarı, senarist, sansasyonel, sivri dilli, öfkeli, kötümser ve ironik dizelerin yazarı. Hollywood için birçok senaryo yazan Parker, alkol sorunu nedeniyle birkaç defa intihar girişiminde bulundu.
Hunter S. Thompson (1937 – 2005): Uyuşturucu, alkol, seks
ABD’li gazeteci ve yazar. En çok 1972 yılındaki romanı Fear and Loathing in Las Vegas ile bilinen Thompson aşırı derecede uyuşturucu ve alkol kullanıyordu. Thomson bağımlılıklarını şöyle anlatıyor: Seksi, uyuşturucuyu ve deliliği herkese tavsiye etmem fakat bunlar her zaman benim işime yaradı.
Anne Sexton (1928 – 1974): Alkol, uyuşturucu
Anoreksiya ve depresyon sebebiyle pek çok başarısız intihar girişiminden sonra 1974’te yaşamına kendi kararı ile son veren ünlü şair Pulitzer ödülüne sahipti.
Stephen King (1947 – ): Alkol, kokain, çeşitli ilaçlar
ABD’li ünlü yazar King, şu anda yazdığı çoğu romanı hatırlayamıyor. Birçok maddeye bağımlı olduğunu itiraf eden King sürekli kanayan burnu yüzünden daktilosuna koruma kılıfı bile yaptırdı.
Jack Kerouac (1922 – 1969): Alkol
Kanadalı-ABD’li roman yazarı ve şair, yakın arkadaşları Allen Ginsberg ve William S. Burroughs ile birlikte Beat Kuşağı akımının kurucusu ve Yolda (On The Road) adlı romanıyla bu akımın simgesi olarak kabul edilir. Ünlü yazar çok genç başladığı alkol alışkanlığından kurtulamadı.
Ernest Hemingway (1899 – 1961): Alkol
Özellikle 20. yüzyıl kurgu romancılığını etkileyen ABD’li gazeteci, yazar Hemingway’in savaş yıllarında ambulans şoförlüğü sırasında başladığı alkol, daha sonra bağımlılığa dönüştü.
F. Scott Fitzgerald (1896 – 1940): Alkol
Yirminci yüzyılın en büyük Amerikan yazarlarından kabul edilen Fitzgerald kendini gece hayatına, alkole kaptırdı ve erken yaşta yaşamını yitirdi.
William Faulkner (1897 – 1962): Alkol
Modernist yazarların babası sayılan ABD’li yazar Faulkner uzun süre alkol bağımlısıydı ve kalp krizi sonucu hayatını kaybetti.
Charles Bukowski (1920 – 1994): Alkol
Eserlerinde genellikle toplum dışı insanları ve depresyonu konu alması ve alkolizme yakın bir hayat tarzını anlatmasıyla ünlü olan yazar ‘Alkol kendini öldürüp tekrar doğmaya benzer’ sözlerini söyleyerek alkolü tanımlamıştır.
“Erken yaşta öldü.” denilen adamlar 40-45 yaşını geçmiş. 1850 – 1930 yılları arasında ortalama ömür beklentisi zaten 40-50 yıldı (bkz: http://mappinghistory.uoregon.edu/english/US/US39-01.html). Pek “alkolün kararttığı genç hayatlar” dosyasına girmiyor bana kalırsa.
Hem 40 sene istediğin gibi yaşamak mı, 90 sene sınırlamalar, adetler, gelenekler vs ile dar bir alanda ömür tüketmek mi?
40 sene istediğin gibi yaşamak güzel, güzel olmasına da ‘bağımlı olmak’ kötü.
Kendimden biliyorum:
http://eksisozluk.com/mentollu-olips–2819518
Ve bugün diş ile kırarak aşırı şeker tüketmekten mütevellit arka diş kırılır. Doktor kendine gel der. Şaka gibi ya. Artık dişimle kırarak şeker yemiycem. Dişim kırıldı.
Gençler size ibret olsun! Neye olursa olsun bağımlılık kötüdür ;(
bağımlılık kavramını çoğunluğun standartları belirler. içinden geliyorsa, hoşuna gidiyorsa yapmalısın. dişin kırıldı ama neden? dişlerine iyi bakıyor muydun? dişin kırılmasının birden çok nedeni olabilir ama biz en göz önündekini seçer ve lanetleriz.
Hoşuna gidiyorsa yapmalısın diyorsun ama neticede hoşuma giden şey bana zarar veriyor, verdi. Dişimin kırılmasındaki birincil neden kırarak şeker yeme alışkanlığımdı.
Bu sigara bağımlısı birinin akciğer kanseri olması gibi bir şey. Etki ve tepki. Bağımlılık etki yapıyor ve sonucunda vücudumuz buna kötü bir tepki veriyor. Bağımlı olduğumuz şeyi aldığımız zamanki zihinsel rahatlama ile bunun sonucunda oluşan vücudun yıpranması birbiri ile çatışıyor.
Çok okumak da gözleri bozuyor gençler. Hukuk okumadan önce gözlük numaram 3.00 idi fakülte son sınıftayım şimdi ise 4.00. Okuma alışkanlığı/ bağımlılığı olan insanların %70’İ gözlüklüdür. Tabi burada okuma alışkanlığının kötü olduğundan bahsedilemez -ki nitekim her alışkanlık da zararlı sonuç doğurmaz…
Not:Öncelikle şu bilinmelidir ki sağlam bir diş kolay kolay kırılmaz.Diş yapısı özellikle ağız içindeki yapı mine adlı bir dokuyla kaplıdır ve vücuttaki en sert dokudur.Çiğneme kuvvetine karşı dişi koruyucu bir etkisi vardır.Diş minesini kurabilecek kuvvetler ya çok derin travmalar ya da darbelerdir.
Charles Bukowski belgeselinde aslinda Charles Bukowski’nin kitaplarindaki gibi bi hayat surmediginden bahsediyordu. Yasamak istedigi hayattan bahsediyormus. Normalde utangac icine kapanikmis. ama foto hic de oyle demiyor biraz ayarcilik sezdim ben Bukowski’de. 🙂
Bukowski hakkında izlenecek belgesel: Born Into This. Ekmek Arası ve Factotum ise otobiyografik kitapları. Barfly senaryosunu kendi hayatından esinlenerek yazdığı , Barbet Schoeder’in yönettiği film. Filmin çekim sürecinde yaşananları anlattığı kitabı Hollywood. Bütün bunlar birbiri ile karşılaştırınca tamamen tutarlı. Bunları bir kenara bırak, “adamın yaşamak isteyipte yaşayamadığı hayat” önermesi neresinden tutarsan elinde kalacak bir önerme, sonuçta paran bitene kadar içeceksin, uygulaması çokta zor değil. Biraz rahata erdikten sonra günlerini nasıl geçirdiğiniyse Kaptan Yemeğe Çıktı ve Tayfalar Gemiyi Ele Geçirdi kitabında var. Hazır başlamışken eklemeden edemeyeceğim: Listede bulunan Hunter S. Thompson (detaylı belgeseli: Gonzo) ve Hemingway intihar etti. Sonuç olarak istediğiniz kadar içebilirsiniz. Şerefe.
Cem bey size gelsin bu şarkı 🙂