2023/09/27

yakin-menzil-Sinan-Tuncay-annem-evde-yok-2013Bugün ziyaretçilere açılacak olan “Yakın Menzil” sergisine İstanbul Modern Fotoğraf Galerisi ev sahipliği yapıyor.

Türkiye’de güncel fotoğrafa odaklanan sergi, kişisel bir belgeleme fikrinin etrafında, Merih Akoğul, Orhan Cem Çetin, Murat Germen ve Sıtkı Kösemen’den oluşan İstanbul Modern Fotoğraf Danışma Kurulu tarafından seçilen 18 sanatçıyı bir araya getiriyor.

Basılı fotoğrafla sınırlı kalmaksızın, video ve enstalasyon gibi farklı sunumlar barındıran sergide, tekil çalışmalar bir yerleştirmeye dönüşerek, kendi bütünlüğü içerisinde yeni anlamlar kazanıyor.  yakin-menzil-sergisi-Gozde-Turkkan-Tuhaf-ve-Guzel-2000

Kişisel ve olağanın sıra dışı bir kaydı olarak görülen “Yakın Menzil”, Sanatçının, fotoğraf çekmek için uzakları keşfetmek yerine kendi yaşantısına ve temas ettiği durumlara odaklandığı bir sergi.  Belgesel fotoğrafın tarafsız olma iddiasından ve kurgulanmış sahnelerden uzak, bireysel anlatının izini süren çalışmalarda, sanatçının yaşamı, yakın çevresi, anıları, özenle tutulan bir günlük gibi fotoğrafla şekil buluyor. İmajlar farklı yorumlara kapı aralayarak, anlamını dayatan otoriter bir sesi değil, taşıdıkları belirsizliğin gücünü kullanıyor. Gündelik hayatın detayları arasında sıradan olanın cazibesi beliriyor,  tanıdık gelen bu görüntüler başkalarının hikayelerinde yeniden şekilleniyor.

yakin-menzil-sergisi-tvSergide, Özgür Atlagan, Fatma Belkıs, Dilan Bozyel, Yusuf Darıyerli, Cemil Batur Gökçeer, Ege Kanar, Kor han Karaoysal, Metehan Özcan, Civan Özkanoğlu, Emir Öz şahin, Muhittin Eren Sulamacı, Özlem Şimşek, Sinan Tuncay, Gözde Türkkan, Devin Yalkın, Begüm Yamanlar, Sarp Kerem Yavuz ve Cemre Yeşil’in çalışmaları yer alıyor.

İstanbul Modern Fotoğraf Bölümü Yöneticisi Sena Çakırkaya “Yakın Menzil” sergisinin basın toplantısında, sanatçıların kişisel deneyimlerinin aslında toplumsal izler taşıdığını, her bir sanatçının dünyasına adım attığımızda kendi hayatlarımızdan farklı anların yansımalarını görebileceğimizi belirtti. Çakırkaya sözlerini şöyle sürdürdü: “Sanatçıların kişisel bakışı sadece mahremi değil, politik ve toplumsal kaygıları da barındırıyor elbette. Yansıtılan duygu hallerinin arka planında şehir yaşamı, kamusal alan, aile ilişkileri, normlar veya toplumsal aidiyet gibi konuların izleri var. Kişisel deneyimler toplumsal bellek içinde yerini bularak politikleşiyor, farklı yaşamlarda ortak deneyimlerin izi sürülüyor.”

“Yakın Menzil” sergisi 27 Ekim’e kadar ziyaret edilebilecek.

NOT: İstanbul Modern’de Bugün Ücretsiz Perşembe! Yakın Menzil’i akşam 20.00’ye kadar ücretsiz ziyaret edebilirsiniz.

Yorum Yapmasam Olmaz :)