
Philip Kindred Dick’in eserlerinin, işlediği konu ve karakterlerin uğraştığı sorunlara benzer bir kaderleri var: Farklı gerçekliklere sahipler, farklı gerçekliklerden muzdaripler. Yaratıcı ve baştan çıkarıcı. Günümüzde hemen hepsi, bir esere ilham kaynağı olsun, sinemaya uyarlanışları veya başka mecralarda kullanılışları ile siz ilgilenmesenizde bir şekilde haşır neşir olduğunuz yapıtlar. Şu ana kadar yaşadığınız hayatın içinde şu yada bu şekilde mutlaka var oldular ve burada yaşadığınız sürece olacaklar.
“Karanlığı Taramak” İngiliz Bilim Kurgu Cemiyeti (BSFA)1978 edebiyat ödülüne sahip. Resmi Philip K. Dick bibliyografisinde 35 – 40 . sıraları arasında bir yerde bulunuyor. Yarı otobiyografik bir eser. 70’li yıllarda, 4. karısı Nancy’de kendisini terk edince, tamamen kendisine kalan dört odalı, 2 banyolu ev boş kalmasın diye, sokaktan kim gelirse, onunla beraber yaşamaya başlıyor. Kitapta polislerin peşinde olduğu “D maddesi”de bu dönemde kullandıkları uyuşturucu türlerinin bir toplamı olsa gerek çünkü “D maddesi”nin verilen isimlerden biride “Ölüm”.
Kitabın ana karakteri Bob Arctor, bir komün evinde arkadaşları ile beraber yaşayan sıradan biri. Günlerini “D” tüketerek ve bol bol muhabbet ederek geçiriyorlar. İşin ucu bazen paranoya krizleri yada ufak kavgalara varsada gayet eğlenceli sohbetler bunlar. D maddesine savaş açmış polis teşkilatı ise, yeni geliştirdikleri bir teknoloji sayesinde, en büyük dağıtıcılardan birinin peşinde. Bu teknolojiyi kullanan memurların kimlikleri ise tamamen gizli kalmak zorunda. Çünkü sistem bu şekilde işleyebiliyor. Memur Fred sisteme yeni dahil olmuş polislerden biri. Ve kendisi aslında Bob Arctor. Ve aslı görevi Bob Arctor’u gözetim altında tutmak. Bob, elinde tuttuğu bu garip avantaj sayesinde hem kız arkadaşı Donna’yı hem de kendini, tehlikeden uzak tutmak istiyor fakat – kaçınılmaz olarak – işler karışmaya başlıyor ve birazda D maddesinin etkisi ile kendisini boyundan çok daha büyük bir komplonun içinde buluyor. Tam bir ava giderken, av olma durumu söz konusu.

Eğer Philip K. Dick ile tanışıp onu severseniz, her sabah zihninizde tekrar “açılan” öznel gerçekliğinizin farkına varmaya ve insanlarla olan görüş farklılıklarınızın aslında ne kadar normal olduğunu kavramaya başlayacaksınız.
Philip K. Dick bu kitabı “ Yaptıkları şeyler yüzünden, aşırı derecede cezalandırılan arkadaşlarına” ithaf ediyor: “Madde kullanmak bir hastalık değil, seçimdir. Tıpkı gelen arabanın önüne atlamak gibi.”
(Karanlığı Taramak – Philip K. Dick)
Cem TOPUZ
4400th@gmail.com