
Yazar, Trabzon’dan, Balıkesir’den veya Mısır’dan bahsederken her bölgenin kendine özgü doğal yapısını yalın ve gerçekçi şekilde betimlediği için kendinizi öykülerin içinde hissedebiliyorsunuz. Öykülere betimlemelerle başlaması, yazarla beraber yaşıyorsunuz algısını oluşturuyor
Erendiz Atasü’nün ödüllü öykülerinden oluşan “Taş Üstünde Gül Oyması” Everest Yayınları tarafından yeniden basıldı. 1997 yılında Yunus Nadi Öykü Ödülü ve 1998 yılında Haldun Taner Öykü Ödülü’ne layık görülen kitapta altı tane öykü yer alıyor. Öyküler tekrar keşfedilmek ve unutulmamak için okuyucuları bekliyor.
Erendiz Atasü, öyküleriyle olduğu kadar romanları ve denemeleriyle de ön plana çıkan bir yazar. Feminist özellikler taşıyan öyküleri 1981 yılından bu yana çeşitli dergilerde yayımlandı. Öykü ve romanlarının yanı sıra kadının özgürlüğü, cumhuriyet devrimleri, laiklik gibi konular üzerine yazdığı makale ve denemeleri Aydınlık ve Cumhuriyet gibi gazetelerde yayımlandı. Eserleri ödül almasının yanı sıra çeşitli dillere çevrilmesiyle de dikkat çekmiştir.
“Taş Üstünde Gül Oyması” kitabı ise birbirinden farklı mekânlara ve zamanlara okuyucuyu sürükleyen diliyle önem kazanan öykülerden oluşuyor. İlk basımı 1997 yılında yapılan eser, Anadolu’dan Mısır’a kadar uzanan içimizden insanların öykülerini sunuyor. Özellikle öykülerin geçtiği şehirlerde yazarla beraber gezinebilmeniz öykülerin can alıcı noktalarından. Yazar, Trabzon’dan, Balıkesir’den veya Mısır’dan bahsederken her bölgenin kendine özgü doğal yapısını yalın ve gerçekçi şekilde betimlediği için kendinizi öykülerin içinde hissedebiliyorsunuz. Öykülere betimlemelerle başlaması, yazarla beraber yaşıyorsunuz algısını oluşturuyor.
Öykülerde özellikle de ilk öyküde anlatıcının, zamanın, mekânın değişimi bunlar arasında gidiş gelişler yormuyor, aksine rahat anlayabildiğiniz için öyküye canlılık katıyor ve keyif almanızı sağlıyor. Bir diğer öyküde kendinizi Ege’de bulduğunuzda bir katilin cinayetini işlerkenki ruh halini ve şair diye tanımlanan kendi gibi bir diğer mahkûmla arkadaşlığı ile cinayete meyilli yanını ehlileştirmesine tanık olurken Nâzım Hikmet ile İbrahim Balaban veya Orhan Kemal arasında gelişen dostluğu anımsıyorsunuz. Betimlemelerin gerçekçiliği ise Yaşar Kemal romanlarının keyfini yaşatıyor sizlere.
![]() |
Nâzım Hikmet İbrahim Balaban Orhan Kemal
|
Sonuç olarak kurgusu, dili ve yukarıda bahsi geçen pek çok nedenle okumadıysanız yeniliklerle tanışmak için veya okuduysanız yeniden keşfetmek için sizi bekleyen öyküler var.
(Taş Üstünde Gül Oyması, Erendiz Atasü, Everest Yayınları, 125 s.)
Deniz ANTEPOĞLU
denizantepoglu@hotmail.com